Bisdom Den Bosch sluit driekwart van parochies
Bisdom Den Bosch sluit driekwart parochies
Het bisdom Den Bosch schrapt 173 van de 230 parochies. De sanering is nodig vanwege het dalend aantal priesters en kerkgangers. Het grootste bisdom van Nederland houdt slechts 57 parochies over, een vermindering met ruim 75 procent.
(…) “De nieuwe parochie: nieuwe kansen voor onze kerk”, zo noemt bisschop Antoon Hurkmans het beleidsplan dat de komende tien jaar moet worden uitgevoerd. In 57 uitgekozen regio’s moeten de huidige parochies fuseren tot een nieuwe, gemeenschappelijke parochie met één centrale parochiekerk, waar elke dag de mis wordt opgedragen. (…) De reorganisatie wordt geleidelijk doorgevoerd, met als einddatum 2020. Daarin moeten de dekens, die de leiding hebben over de dekenaten (bestaande uit meerdere parochies), het voortouw nemen. Eerder dit jaar is het aantal dekenaten al teruggebracht van 26 tot 12. Elke deken moet de komende drie jaar één nieuwe parochie vormen. (…) De afgelopen jaren zijn al diverse kerken aan de eredienst onttrokken ofwel gesloten. In de periode 1990-2005 zijn 43 kerken gesloopt en 26 herbestemd. Daarnaast werden ook 16 nieuwe kerken gebouwd. Het bisdom telt momenteel bijna 400 kerken. DE VOLKSKRANT, 17 april 2009
Kroningsfeesten van start met rondgang Mariabeeld
Met de rondgang van het Mariabeeld door de parochies in Tongeren zijn de Kroningsfeesten écht begonnen. De vorige editie lokte liefst 750.000 bezoekers naar de oudste stad van België.
De traditie van Kroningsfeesten –die dit jaar tussen 5 en 12 juli plaatsvinden– gaat terug tot in het jaar 1890. Toen werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap gekroond door monseigneur Doutreloux. De Tongerse bevolking besloot daarop de heiligdomsvaarten uit te bouwen tot zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. (…)
“Tongeren is dé bakermat van het christendom in de Lage Landen. Als oudste Maria-oord boven de Alpen werden hier al in de middeleeuwen bedevaarten georganiseerd. In een processie en een avondspel, waar dit jaar 3200 Tongenaren aan deelnemen (200 meer dan zeven jaar geleden), maar ook in eucharistievieringen, concerten en een prachtige straatverlichting drukt onze stad zijn verering uit voor Onze- Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap”, zegt Georges Willemaers, voorzitter van het Kroningscomité dat de feesten organiseert. Eind vorige week is de rondgang van het Mariabeeld begonnen door de Tongerse parochies. De rondgang duurt tot 31 maart. (…)
Na de restauratie van het genadebeeld in de jaren negentig werd erop aangedrongen om voorzichtig met het waardevolle beeld uit 1479 om te gaan. In 2002 liet het Kroningscomité een processiebeeld vervaardigen. Die kopie wordt nu rondgedragen. (…)
“We zijn al drie jaar bezig met de voorbereidingen van de feesten”, zegt Willemaers. “Ik moet zeggen dat er heel wat jongeren meedoen. Zo is de toekomst verzekerd. Dat doet me plezier.”
HET NIEUWSBLAD, 10 maart 2009
Voor het eerst in eeuwen processie in Soest
Voor het eerst sinds mensenheugenis trekken zondag katholieken in een processie door Soest. Zij lopen van de Mariakerk in Soestdijk naar de Petrus en Pauluskerk in het centrum van het dorp in Utrecht. De tocht van ongeveer 2 kilometer markeert volgens pastoor Jan Beekman de sluiting van de Mariakerk. In de processie draagt hij onder een baldakijn de ciborie (kelk) met gewijde hosties van de Soestdijkse kerk naar de Petrus en Paulus. Ook het Mariabeeld wordt naar de nieuwe standplaats overgebracht. Dat gebeurt onder begeleiding van bruidjes en het Groot Gaesbeeker Gilde. (…)
LEUSDER KRANT, 27 maart 2009
Liedjes oefenen voor communie
“Dans, spring, juich en zing … mee in de grote kring”, klinkt het in het klaslokaal. Vol overgave danst en zingt groep 4 van De Wegwijzer in Den Dungen. De eerste communie is pas op 17 en 21 mei, maar de liedjes zitten er al goed in. (…) Sommige kinderen hebben de kleding voor het feest al in huis. (…) Ook over het cadeau is natuurlijk al nagedacht. (…)
Maar uitleggen waarom je precies communie doet, dat valt nog niet mee. Als grotere broers of zussen voorgingen, is het antwoord nog redelijk makkelijk, maar wat als je de oudste bent? “Ik vind het leuk om naar de kerk te gaan en de werkjes te doen. En je krijgt een hostie”, vertelt Ankie. Paul ziet het ook wel zitten. Want dan kan hij schilderijen kijken in de kerk. (…)
Ongeveer twee derde van deze klas doet mee met de communie. In totaal doen van drie Dungense basisscholen 45 kinderen hun communie.
BRABANTS DAGBLAD, 12 maart 2009
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 mei 2009
In de Rechte Straat | 9 Pagina's
