Bekijk het origineel

VOOR EEN ONVERVALSTE VOORTZETTING VAN LAUSANNE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VOOR EEN ONVERVALSTE VOORTZETTING VAN LAUSANNE

3 minuten leestijd

Dat is de titel van een verklaring, die uitgegeven is aan het einde van een konferentie, die in Frankfurt werd gehouden van 1—2 oktober onder leiding van prof. Beyerhaus en waarin veel aandacht werd besteed aan een evaluatie (een nadere toetsing vanuit de Bijbel) van Lausanne. We laten de tekst hieronder volgen:

Een stellingname van de konferentie van belijdende gemeenten ten aanzien van het Internationale Kongres voor Wereldevangelisatie (IKWE) in Lausanne.

Het IKWE heeft aan de christenen belangrijke impulsen gegeven. Over de waarde ervan wordt echter vaak heel verschillend gedacht. Daarom heeft onze konferentie gemeend aan de gemeenten een woord ter oriëntering schuldig te zijn. Deze stellingname is het resultaat van een indringende toetsing van het Lausanne-kongres.

1. Het kongres in Lausanne heeft de deelnemers een bemoedigende gemeenschapsbeleving in het bijbelse geloof geschonken. Het heeft ons dringend eraan herinnerd dat wij aan alle nog niet bereikte mensen Christus moeten verkondigen als enige Verlosser van de zondaars. In een tijd van wereldwijde verwarring over wat het heil eigenlijk is, heeft het kongres van Lausanne zich met alle beslistheid gesteld op de grondslag van het gezag van de Heilige Schrift alleen.

2. Met verbazing hebben wij kennis genomen van de poging van de Wereldraad van Kerken en van andere groepen die dit fundament verlaten hebben, om wat uit Lausanne naar voren is gekomen, geheel in strijd met de oorspronkelijke bedoeling daarvan, voor te stellen als een instemming met hun antibijbelse visie op het heil en op de evangelieverkondiging. Ze willen aldus de beweging van de Evangelicals naar zich toetrekken.

3. Helaas heeft het kongres van Lausanne, ondanks alle helderheid van het eigen positieve standpunt, zichzelf niet voldoende afgeschermd tegen de mogelijkheid van zulk een annexatiepoging. Bovendien kwamen enkele uitlatingen in Lausanne voort uit een al te naieve kijk op de doelbewuste koers van de Wereldraad van Kerken.

4. Wij staan achter de bijbelse visie op de evangelieverkondiging, zoals die is neergelegd in het „Covenant" (= de overeenkomst) van Lausanne, ook al zouden wij hier en daar andere formuleringen gebruikt hebben. Wij verklaren ons in principe akkoord met een eventueel door het kongres van Lausanne op te richten Aktie-Gemeenschap voor de evangelieverkondiging. Maar dan moet zulk een Aktie- Gemeenschap zich duidelijk uitspreken tegen de Wereldraad van Kerken in zijn ideologische vervalsing van het Evangelie, en tegen een onbijbelse geestdrijverij. Wij raden daarom alle christenen aan zich vertrouwd te maken met de Verklaring van Frankfurt, de Overeenkomst van Lausanne en de Verklaring van Berlijn over de Oecumene.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1974

In de Rechte Straat | 32 Pagina's

VOOR EEN ONVERVALSTE VOORTZETTING VAN LAUSANNE

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1974

In de Rechte Straat | 32 Pagina's

PDF Bekijken